Συμβουλευτική Γονέων
Τι είναι η συμβουλευτική γονέων;
«Γονιός δε γεννιέσαι, αλλά γίνεσαι», βιώνοντας πολύπλοκες διαδικασίες και διλήμματα. Δεν είναι ούτε απλό, ούτε εύκολο να βρει ένας γονιός τα κατάλληλα βήματα που πρέπει να κάνει για την ανατροφή ενός παιδιού. Διαμορφώνεται μέσα από την καθημερινή σχέση και τη δυναμική αλληλεπίδραση με την αναπτυσσόμενη προσωπικότητα του παιδιού. Ακόμα, ορισμένες πεπαλαιωμένες αντιλήψεις εξακολουθούν να λειτουργούν στο υποσυνείδητο των γονέων (π.χ. το στερεότυπο ότι «καλός γονέας είναι αυτός που γίνεται θυσία για το παιδί του»), συμβάλλοντας έτσι αποπροσανατολιστικά.
Όταν αναφερόμαστε στην έννοια της υγιούς ή λειτουργικής οικογένειας, σκεφτόμαστε το ιδανικό της «τέλειας» οικογένειας. Παρόλ’ αυτά λειτουργική οικογένεια δεν είναι εκείνη όπου απουσιάζουν τα προβλήματα, αλλά αυτή της οποία τα μέλη αναγνωρίζουν τα προβλήματα τους, ζητούν βοήθεια όταν την χρειάζονται και τα αντιμετωπίζουν.
Η πλειοψηφία των ανθρώπων θα γίνουν γονείς, αναλαμβάνοντας το ρόλο του γονέα για όλη τους τη ζωή. Οι νέοι γονείς αναζητούν βοήθεια από τους δικούς τους γονείς και το κοντινό τους περιβάλλον ή σε βιβλία, στο διαδίκτυο και σε περιοδικά. Υπάρχει μια πληθώρα πληροφοριών και ο νέος γονιός προσπαθεί να τις προσαρμόσει στην δική του ζωή. Πώς μπορεί όμως ένας γονέας να χειριστεί αντιφατικές πληροφορίες και συμβουλές που όλοι είναι πρόθυμοι να του δώσουν; Τη διευκόλυνση για την εύρεση της λύσης που ταιριάζει στην κάθε μοναδική οικογένεια παρέχει η συμβουλευτική γονέων.
Πώς μπορεί να βοηθήσει ένας γονέας το παιδί του;
Ενώ το παιδί σας αντιμετωπίζει συναισθηματικά ή άλλα προβλήματα, είστε εκεί για να ακούσετε και να παρέχετε φροντίδα, υποστήριξη χωρίς κριτική. Χρειάζεται υπομονή, καθώς πολλά μικρά παιδιά δεν είναι σε θέση να εκφράσουν με λόγια τους φόβους και τα συναισθήματα τους.
Προσπαθήστε να βρείτε χρόνο για να συζητήσετε τις ανησυχίες του παιδιού σας. Για να ελαχιστοποιήσετε τους περισπασμούς, κλείστε την τηλεόραση και αφήστε τον τηλεφωνητή να απαντάει στις τηλεφωνικές σας κλήσεις. Αυτό δείχνει στο παιδί σας ότι αυτός ή αυτή είναι η πρώτη σας προτεραιότητα.
Άλλοι τρόποι «ανοιχτής» επικοινωνίας και επίλυσης προβλημάτων περιλαμβάνουν:
- Μιλήστε με το παιδί σας ανοιχτά και όσο πιο συχνά μπορείτε.
- Δείξτε αγάπη και στοργή στο παιδί σας, ειδικά κατά τη διάρκεια δύσκολων καιρών/ καταστάσεων.
- Δώστε το καλό παράδειγμα με τη φροντίδα των δικών σας σωματικών και συναισθηματικών αναγκών.
- Επιστρατεύστε την υποστήριξη του συντρόφου σας, μελών της οικογένειας, το γιατρό του παιδιού σας, και των δασκάλων.
- Βελτιώστε την επικοινωνία στο σπίτι με την οικογένεια έχοντας συναντήσεις που τελειώνουν με μια δραστηριότητα διασκέδασης (π.χ. παίζοντας ένα παιχνίδι).
- Όσο δύσκολο και αν είναι, θέστε όρια σε ακατάλληλες ή προβληματικές συμπεριφορές. Συζητείστε με το θεραπευτή μερικές στρατηγικές που μπορείτε να εφαρμόσετε.
- Επικοινωνείτε συχνά με τον θεραπευτή.
- Σεβαστείτε τη σχέση μεταξύ του παιδιού σας και του θεραπευτή. Αν αισθάνεστε απειλή από αυτό, συζητήστε το με το θεραπευτή (δεν είναι τίποτα για το οποίο πρέπει να ντρέπεστε).
- Απολαύστε αγαπημένες δραστηριότητες ή χόμπι με το παιδί σας.